Caffero wint dubbele prijs op 58e Int. Vuurwerkfestival in San Sebastian

UDEN – Het Brabantse vuurwerkbedrijf Caffero, met hoofdkantoor in Uden sleepte op de prestigieuze internationale vuurwerk competitie in het Spaanse San Sebastián niet 1, maar 2 prijzen in de wacht. De competitie werd afgelopen week gehouden en dit weekend was de prijsuitreiking. ‘We kregen de tweede prijs in de competitie en kregen als extra ook de prijs van de jeugdjury van het evenement. Een enorme eer aangezien we voor het eerst sinds lange tijd weer aan een dergelijk evenement hebben meegedaan en de concurrentie bestond uit de meest gerenommeerde vuurwerkbedrijven in Europa’, zegt de ontwerper van de show, Roeland Weijenburg van Caffero.

Lees ook: Het geheime werk van vuurwerkartiesten

Als pyrotechnicus ontwierp Weijenburg de show en stelde hij de verschillende componenten samen. ‘Dat is best veel werk. Aan de voorbereiding en het creëren van een mooie grote vuurwerkshow ben je enkele weken bezig. De shows tijdens de competitie in San Sebastián duren allemaal 15 minuten. Iedere deelnemer krijgt hetzelfde bedrag van de organisatie om indruk te maken op het publiek, echter kom je er daar nog niet mee, zeker niet als je uit een ander land komt. We moesten met 9 mensen die kant op en het afgeschoten vuurwerk hebben we ook in Spanje moeten inkopen omdat het heel lastig is om dat zelf half Europa door te krijgen naar zo’n show’, zegt hij. 

Thema’s 

In totaal deden 7 bedrijven uit Spanje, Engeland en Italië mee aan de internationale wedstrijd. Het merendeel kwam uit Spanje. Pirotecnia Valenciana won uiteindelijk de competitie. ‘Veel van die bedrijven produceren hun eigen vuurwerk waardoor ze op de show zelf grotere aantallen vuurwerk de lucht in kunnen schieten. Wij hebben onze show daarom net wat anders opgezet. We hebben telkens thema’s aan de tijdsblokken toegevoegd. We lieten op een bijzondere wijze hartjes, maar ook de vlag van de stad in vuurwerk zien. Waar veel Spaanse bedrijven voor een finale met goud vuurwerk gaan, hebben wij bewust voor zilveren effecten gekozen, iets dat je niet vaak ziet. Sowieso zijn we voor een gestructureerde show met veel kleuren gegaan op die manier vormde het echt een bijzonder geheel iets dat de toeschouwers en de jury enorm konden waarderen. Mede door die speciale elementen en de herkenbaarheid hebben we de tweede plaats gekregen.’ 

Een week geleden was de show van het vuurwerkbedrijf uit Brabant te zien in de Noord-Spaanse stad. ‘Iedere dag was er een andere show te zien. Wij waren maandag aan de beurt. Je hebt een dag om de show op te bouwen en moet dezelfde avond gelijk het resultaat laten zien. In totaal hebben we met bijna 20 mensen de opbouw gedaan. Wij waren zelf met 9 mensen uit Nederland gekomen en werden ondersteund door enkele Spaanse pyrotechnici’, legt Weijenburg uit. 

Formule 1

Het team is inmiddels weer terug uit Spanje, maar lang om te ontspannen is er niet. Er staan alweer enkele grote evenementen op de planning. ‘Aankomend weekend verzorgen we vuurwerk en speciale effecten tijdens de Formule 1 Grand Prix van Zandvoort. Vanaf maandag gaan we die kant op om alles op te bouwen’, besluit hij.