Terugblik op een zomer vol vuurwerk 2023

Terwijl de dagen langzaam korter worden en de zomer plaatsmaakt voor de herfst, is het tijd om terug te kijken op een zomer vol vuurwerkshows. De zomervakantie zit er nu écht op en alle vuurwerkliefhebbers hebben zich kunnen vergapen aan een breed scala aan vuurwerkshows. Vuurwerkklok wil graag met jullie de hoogtepunten (en enkele dieptepunten) van deze zomer delen.

Defqon 1 en andere festivals

Nederland is een festivalland, dat kan je wel stellen denken wij zo. Het stikt in Nederland van de festivals en daarmee ook de eindshows die synchroon op de beat van de muziek geschoten worden. Hoogtepuntje elke zomer zijn toch wel de eindshows op het grootste hardere stijlen festival ter wereld genaamd Defqon 1.. De ontelbare pyrotechnische momenten tijdens dit festival maken Biddinghuizen de vuurwerkhoofdstad van Nederland dat weekend. Uiteraard zijn er meerdere mooie eindshows te vinden in Nederland zoals Intents Festival, Dominator, Mysteryland en nog vele meer.

Int. Vuurwerkfestival Knokke-Heist

Het jaarlijks terugkerende vuurwerkfestival in Knokke-Heist werd afgesloten met een verbluffende pyromusical. Nadat de prijzen waren uitgereikt aan het winnende team A-Team GMBH uit Duitsland. Dit jaar streden diverse teams uit verschillende landen om de felbegeerde hoofdprijs. Vele van jullie bezochten dit festival en we hebben mooie verhalen van jullie gehoord.

Lees ook: Duitsland wint int. vuurwerkfestival Knokke-Heist

Nederlands succes aan de Spaanse kust

Ook de internationale vuurwerkwedstrijden waren dit seizoen niet te missen. Caffero keerde triomfantelijk terug uit San Sebastian met niet één, maar twee prijzen op zak. Hun vaardigheid en creativiteit versterkten de positie van Nederland als een bron van pyrotechnisch talent.

Het Int. vuurwerkfestival San Sebastian heb je deze zomer ook niet kunnen missen. Caffero nam de hele vuurwerkwereld via hun socials mee naar hun wedstrijdshow aan de Spaanse kust. Zij sleepte als enige team niet 1, maar 2 prijzen mee naar huis. Hun vaardigheid en creativiteit heeft de positie van Nederland weer even op de kaart gezet.

Lees ook: Caffero wint dubbele prijs op 58e int. vuurwerkfestival San Sebastian

Lokale Verrassingen: Van Kermissen tot Hafenfest in Dortmund

Het zijn niet alleen de grote festivals of wedstrijden die interessant waren. Sommige lokale kermissen zetten ook hun beste beentje voor. Er is nog veel meer, denk bijvoorbeeld aan de show tijdens de vierdaagse in Nijmegen geschoten door Dream Fireworks. Het is nog maar de vraag hoelang we mogen genieten van deze prof show maar, zolang het is.. doen we dat met volle teugen.

De realiteit: een wisselvallige zomer

Natuurlijk waren er ook uitdagingen. Het grillige zomerweer gooide af en toe roet in het eten en sommige vuurwerkshows werden letterlijk overschaduwd door regenwolken. Zelfs met de beste planning kunnen we de natuur niet altijd controleren, en soms veranderde een veelbelovende show in een sprookje dat niet mocht zijn.

Er waren ook diverse uitdagingen in de Nederlandse showwereld. Het grillige zomerweer gooide af en toe roet in het eten en sommige vuurwerkshows vielen daardoor letterlijk in het water. Zelfs met een beste planning kunnen we de natuur niet altijd controleren. Waar vorig jaar de droogte veel beïnvloede werd dit jaar bijvoorbeeld de show in Tilburg geannuleerd dankzij het verschrikkelijke weer die avond. Tot teleurstelling van de vele bezoekers en organisatie.

De vonk blijft branden

We mogen echt het belangrijkste niet vergeten. Hoeveel negatieve nieuwsberichten er ook zijn over vuurwerk, is het meer dan alleen kijken naar lichten en kleur in de lucht. Het is een moment van verbinding, het delen van enthousiasme met medeliefhebbers. Met de herinnering aan deze zomer vol vuurwerkshows kijken wij uit wat komende seizoenen gaan brengen aan demo’s en shows. Uiteraard blijven wij toegewijd met het in kaart brengen van deze shows.