Recensie | Kruitkoorts en Oliebollengriep

Kruitkoorts en Oliebollengriep is de titel van het boek geschreven door de geboren vuurwerkliefhebber in hart en nieren Roel Wijngaarden. Zijn verhalen, gevoel voor nostalgie, ervaringen en vooral sfeer weet hij prachtig over te brengen op papier. Roel is een begrip in de vuurwerkwereld en een prachtvoorbeeld van het koesteren van al het moois dat onze hobby te bieden heeft. 

Lees ook: Groupe-F: Meesters van het vuurwerk

Een vlammetje dat nooit meer gedoofd is, wordt gebundeld in een oneindige aaneenschakeling van verhalen en informatie. Dit vat ‘Kruitkoorts en Oliebollengriep’ treffend samen. Roel Wijngaarden, een bekend persoon onder vuurwerkliefhebbers, is de auteur van dit boek voor liefhebbers. Het boek zit boordevol verhalen en sfeerverslagen over vuurwerk en oud en nieuw. Van het afhalen tot het afsteken, van het puzzelen in boekjes tot het last-minute inkopen doen. Alle herkenbare facetten van de hobby komen aan bod. De teksten zijn prettig leesbaar en zelfs als je geen zin hebt om te lezen, heeft het boek ontelbare illustraties die vervaagde herinneringen bij je zal terugroepen. Bij het zien en lezen van dit boek komen ongetwijfeld herinneringen uit je jeugd naar boven, zoals het maken van tekeningen en schilderijen als kind, of het improviseren van vuurwerkpakketjes in boterhamzakjes. Roel schrijft op een meeslepende manier die je meeneemt in de verhalen van zijn jeugd. Het boek wekt nostalgische gevoelens op bij iedereen. Of je nu van vuurwerk en oud en nieuw houdt, of er niks mee hebt. Hoewel het boek voornamelijk bedoeld is voor de gepassioneerde liefhebbers van de oudere generatie, is het ook een prachtige manier voor jongere liefhebbers om ‘vroeger’ opnieuw te beleven.

In dit genre zijn er weinig boeken te vinden, misschien zelfs wel helemaal geen, die op dezelfde uitgebreide manier vertellen zoals Roel over zijn passie. Het detailniveau is ongekend hoog. Ondanks het vrij grote lettertype biedt het 201 pagina’s tellende boek meer dan genoeg leesplezier. Het behandelt niet alleen de ervaringen met het afsteken van vuurwerk, maar ook de prachtige logo’s en labels waar de heren van het Museumdudes zo’n waardering voor hebben. Dankzij hun uitgebreide collectie, zowel fysiek als digitaal, bevat het boek veel visueel materiaal dat de lezer zal aanspreken.

De conclusie zal je niet verrassen, maar ‘Kruitkoorts en Oliebollengriep’ is een absolute must-read voor zowel elke gepassioneerde vuurwerkliefhebber als voor degenen die iets minder fervent zijn. De verhalen en foto’s in het boek spreken voor zichzelf en nemen je mee in het leven van de auteur tijdens de feestdagen die wij het meest koesteren. Het boek biedt een uitgebreid sfeerverslag van begin tot eind. Dit is dus niet alleen een boek voor vuurwerkliefhebbers, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de tradities en het sentiment rondom oud en nieuw. Het biedt een diepgaand inzicht in de betekenis van deze feestdagen en nodigt lezers uit om hun eigen herinneringen en ervaringen te herontdekken.

Al met al is ‘Kruitkoorts en Oliebollengriep’ een uitstekende toevoeging aan de boekenplank van elke vuurwerkliefhebber. Het combineert boeiende verhalen, prachtige foto’s en een oprechte passie voor vuurwerk tot een onvergetelijke leeservaring. Of je nu herinneringen wilt ophalen, geïnspireerd wilt worden of gewoonweg van een goed geschreven boek wilt genieten, dit boek zal je niet teleurstellen.”