Kruitkriebels! | Stefan over 10 jaar Vuurwerkstore Holten

Kruitkriebels! | Stefan over 10 jaar Vuurwerkstore Holten

Laatst maakte Vuurwerkstore Holten bekend dat zij dit jaar 10 jaar bestaan. Dat gaan ze natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Wij gingen voor Kruitkriebels! in gesprek met Stefan, de eigenaar van Vuurwerkstore Holten. Wat is er in die 10 jaar gebeurd en wat kunnen we gaan verwachten van het evenement? Kruitkriebels! begint zoals gewoonlijk met de 5 standaard vragen waarbij je Stefan beter leert kennen. Daarna duiken we de diepte in en verteld Stefan alle ins-en-outs van 10 jaar Vuurwerkstore Holten.

Ook meedoen aan Kruitkriebels!? Schrijf je in!

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Stefan, 33 jaar oud en al mijn hele leven woonachtig in Holten. Ik heb de opleiding voor de bouw gevolgd en afgemaakt tot GAZel. Ondertussen werk ik nog altijd in de bouw en is vuurwerk is echt hobbymatig. Ik verdien er wel geld aan maar niet genoeg om van rond te komen. In 2009 kwam ik met het idee om een vuurwerkwinkel te beginnen. 2011 werden die plannen een stuk concreter. Uiteindelijk werd op 24 december 2012 de winkel opgeleverd om te kunnen verkopen en op 20 november 2012 geopend door de enige echte Sinterklaas om alvast voorbestellingen aan te nemen. De gehele collectie besloeg toen der tijd 44 producten van Bonfireworks. Op een winkeloppervlakte van 80m2 en 100m2 bunkerruimte viel dat natuurlijk ook in het niets, haha! Al ruim voordat ik de winkel had, ben ik in 2006 begonnen met het bouwen van vuurwerkshows. Ik tik waarschijnlijk volgend jaar de 500e show aan. Dit doe ik nu sinds 2019 volledig zelfstandig met Colerful Fireworks Events.

Wat is je favoriete vuurwerk gerelateerde verzamelstuk?

Een vuurwerk verzamelstuk?! Ik verzamel niet echt iets. Nu ligt er wel een Chinese rol uit 1995 naast me. Deze rol is van Horsebrand, dat is toch wel een mooi stukje geschiedenis. Verder heb ik niks bijzonders eigenlijk.

Wat is je favoriete stukje consumenten vuurwerk?

De Knalerwt, gekkigheid! Mijn favoriet is dan toch wel de Secret World van Wolff vuurwerk. Deze waaier werd verkocht rond 2006. De gedachten die ik er nu nog aan heb zijn wel heel goed. De combinatie van effecten en schietrichtingen maakte het echt een gave bak. Ik zou die graag eens willen zien in een 2021 jasje.

Wat is de mooiste show die je ooit gezien hebt?

De mooiste show die ik gezien heb was bij Rotello in 2010. La Rosa Fireworks schoot deze show en heeft een enorme indruk achtergelaten. Het was een soort All-you-can-eat show maar dan vloog eigenlijk het hele restaurant in de lucht. Bizar! Ik heb daarna nog véél shows gezien wereldwijd maar deze show is nooit overtroffen wat mij betreft.

Wat betekenen kruitkriebels voor jou?

Kruitkriebels was voor mij vroeger altijd het uitleven naar Oudjaarsavond. Van bestellingen doen, ophalen tot echt het stoken. Dat gevoel ben ik tegenwoordig wel kwijt. Ik vind oudjaarsavond nog altijd heel leuk maar dat ultieme gevoel van vroeger is er niet meer. Geef mij dan maar gewoon een goeie vuurwerkshow zoals bijvoorbeeld de pyromusical waar we nu mee bezig zijn. Ik denk dat sinds ik wereldwijd vuurwerkshows bezoek het er een beetje is uitgegaan. Daarnaast heb ik nu natuurlijk ook zelf een vuurwerkwinkel en zijn de dagen tot en met oudejaarsdag ook enorm druk.

Diepte vragen

De vorige 5 vragen hebben we de Kruitkriebels! kandidaat wat beter leren kennen. Het is tijd om met Stefan wat meer de diepte in te duiken. Wat betekend 10 jaar Vuurwerkstore Holten en wat kunnen we 25 september gaan verwachten?

Hoe ben je bij Vuurwerkstore Holten terecht gekomen?

 In 2009 vroeg ik mezelf af hoe leuk het zou zijn om een eigen vuurwerkwinkel te hebben. In 2011 kreeg dat idee wat concretere vormen omdat ik de kans kreeg een ruimte over te nemen naast sportschool waar ik destijds naar toe ging. Ik heb er kort over nagedacht en besloot gek te doen: Ik deed het! Ik was toen der tijd 21 jaar. Ook toen werkte ik al in de bouw daardoor kon ik veel voor mijn eigen rekening nemen. Zo heb ik de bunkers in eigen beheer gedaan. Alleen de brand en sprinkler beveiliging heb ik natuurlijk door een professioneel bedrijf laten doen.

2 pluspunten had ik dus eigenlijk toen: De locatie en de kennis en ervaring om zelf dingen aan te pakken. Met flink wat mazzel is het me gelukt de financiering rond te krijgen voor alles. In Mei 2012 ben ik begonnen met bouwen van de bunkers (tot 10.000KG ivm wetgeving) Dit was uiteindelijk nog best wat gedoe met alle (veranderende) regelgevingen in dat jaar. December 2012 hadden we helaas nog altijd geen volledig werkende sprinkler installatie omdat de waterdruk deels niet toereikend was. Dat jaar mocht ik maar 1000kg opslaan in plaats van 10.000kg. We hebben dat met de bunkers in Duitsland opgelost. Zoals je begrijpt hebben we veel transport kosten moeten maken dat jaar.

Elk jaar zijn we gegroeid en na een aantal jaar werd het ook echt rendabel. Bij het derde jaar van Vuurwerkstore Holten heb ik nog eens op het punt gestaan om ermee te stoppen. Gelukkig is dat nu wel anders.

Foto van de opening in 2012 door Sinterklaas.

In 10 jaar tijd heeft Vuurwerkstore Holten zich op de kaart van bekende winkels gezet. Hoe zorg je er nou voor dat je de liefhebber aanspreekt?

Liefhebbers aanspreken doe ik door 24/7 per dag te zoeken naar unieke en speciale producten. Daarnaast is het belangrijk om de prijs zo scherp mogelijke prijs te krijgen. Het kan soms moeilijk zijn om aan de verwachtingen van liefhebbers te voldoen. Wil je liefhebbers aanspreken dan zal je ook veel moeten inkopen om lagere prijzen te kunnen garanderen. Daarnaast vind ik de beleving ook erg belangrijk. Ik als liefhebber wil er voor zorgen dat klanten een unieke ervaring beleven zoals vorig jaar de belevingsruimte.

Hoe bepaal je de collectie die je verkoopt? (aantal demo / importeurbezoeken enzo)

Ik luister naar wat de liefhebbers in de winkel zeggen. Als daaruit blijkt dat klanten graag een crosette cake zien dan onthoud ik dat voor het jaar daarna. Natuurlijk is hier ook de prijs – kwaliteit verhouding van groot belang. Tegenwoordig kan je alles uit Europa wel inkopen. Nu met covid-19 misschien wat moeilijk maar over het algemeen kan dat prima.

Als een product niet verkoopbaar is dan neem ik het zeker niet in de collectie. Sommige cakes kan je op veel locaties kopen en dan is het voor mij minder interessant. Ik houd van aparte en unieke dingen daardoor ben ik elke dag wel bezig om het ultieme assortiment samen te stellen.

Wat vind je zelf het mooiste product dat je verkoopt?

Een echt favoriet product heb ik niet. Als ik een collectie mag kiezen dan zou ik voor Magnum gaan. Qua prijs en kwaliteit is dat echt perfect. De compounds springen daar over het algemeen het beste uit.

Als ik dan echt een product zou moeten kiezen dan zou ik gaan voor de W-tripple layer. Het is misschien niet de grootste of de beste maar het ongekende ram tempo in samenwerking met de manier van schieten vind ik geweldig. Dat zou mijn favoriet op dit moment zijn, dat kan volgende week rustig weer iets anders zijn.

Helaas heb je afscheid moeten nemen van de belevingsruimte in de winkel. Volgens mij een uniek onderdeel in Nederland. Hoe ben je ooit bij het idee gekomen voor de belevingsruimte?

Dat idee heb ik serieus opgedaan in de Efteling. Ik was in juni 2020 in de Efteling om te kijken hoe het waar werkte met de 1,5 meter afstand regel en wachtrijen. In de Efteling werd dat een mooi gethematiseerd en hoorde de wachtrij ook bij de complete beleving. Zo ben ik gaan denken hoe kan ik de winkel inrichten met genoeg wachtruimte en een leuke beleving. Daarna ging het eigenlijk vrij snel. Het begon met een klein hoekje waar ik promotie kon maken voor de evenementen tak. Het groeide vrij snel uit tot een 24 meter lange wachtruimte inclusief lasereshow, knalvuurwerk en mortieren. Natuurlijk volledig met licht en geluidseffecten. Leuk detail is wel dat we mondkapjes hadden met een onzichtbare tekst erop die zichtbaar werd in blacklight. De test was: Draag een vuurwerkbril. Dat maakte de beleving wel compleet wat mij betreft.

10 jaar Vuurwerkstore Holten. Dat is een mooie mijlpaal die gevierd moet worden. Voordat we gaan vooruitkijken blikken we nog een keertje terug. Wat zijn nou echt herinneringen die jou bij gebleven zijn aan 10 jaar Vuurwerkstore Holten?

De leukste herinneringen komen eigenlijk jaarlijks terug voor mij. Ik vind op de eerste verkoopdag de winkeldeuren opdoen een fantastisch iets. Dan vallen de lange voorbereidingen op zijn plek en kunnen we eindelijk doen wat waar we naar uitgekeken hebben: verkopen en de liefhebbers bedienen. Op zo’n moment gaat dat boven het financiële plaatje. Ik ben dan blij dat ik gewoon kan uitleveren. Dat heeft me al die jaren positief gehouden om door te gaan.

Vuurwerkstore Holten bestaat dit jaar 10 jaar. Dat gaan ze spectaculair vieren met vuurwerkliefhebbers. Op 25 september ergens in Holten zijn wij welkom na aanschaf van een entreeticket voor alleen het vuurwerk of eten + vuurwerk. Bekijk het evenement op Vuurwerkklok en lees alle informatie en bestel tickets op de website van Vuurwerkstore Holten

10 jaar vuurwerkstore Holten gaat natuurlijk gevierd worden op 25 september. Hoe gaat die avond eruit zien?

Kort gezegd: Eten en vuurwerk. Dat is een ideale combinatie toch? Hoe meer geld er van de kaartjes verkoop binnenkomt hoe meer geld er naar het vuurwerk gaat. De planning voor de avond ziet er zo uit:

  • 18.00 uur: Deur open voor tickets met eten
  • 18.30 uur: Aanvang buffet in de tent
  • 19.00 uur: Deur open voor tickets die alleen vuurwerk komen kijken
  • 20.00 uur: Demo
  • 21.00 uur: Pyromusical – Vuurwerkshow op muziek
  • 21:15 uur: Naborrelen in de tent (Voor iedereen mogelijk. Consumptie tegen betaling)
  • 23.30 uur: Einde avond

We hebben dit allemaal natuurlijk in een erg vroeg stadium bekend gemaakt. Dit deden we om te kijken of er ook daadwerkelijk animo is en liefhebbers mee te laten denken over de invulling. Dat is boven verwachting positief ontvangen. We zijn nu eigenlijk vooral druk met de indeling. We weten natuurlijk niet wat de covid-19 maatregelen zijn op dat moment daarom houden we het compact. Voor de mensen die willen inclusief eten wat natuurlijk heel gezellig is. Met 1,5 meter wordt dat natuurlijk wel een uitdaging maar die gaan we niet uit de weg. Mocht het eten tegen die tijd vanwege de maatregelen toch niet kunnen? Dan cancelen we dat gewoon.

 Hoe kwamen jullie op het idee om dit te organiseren?

Dat is eigenlijk hetzelfde als de belevingsruimte, het idee ontstond van het ene op het andere moment: Wij gaan een evenement organiseren. 10 jarig jubileum kan je natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Binnen 1 dag hebben we alles bedacht en online gezet op de website en diverse fora.

Kan je een klein tipje van de sluier oplichten voor onze lezers?

Heel. Veel. Vuurwerk natuurlijk!! We gaan tijdens de demo unieke producten schieten die je verder nergens ziet zoals Lonestar Fireworks of cakes uit Spanje als dat allemaal lukt.

Voor de pyromusical is het voornamelijk kwaliteit en geen kwantiteit. Het vuurwerk wordt met zorg uitgezocht bij diverse leveranciers. Verder bestaat de pyromusical uit veel vuurwerk. Ik wil niet teveel vertellen erover maar ik kan wel zeggen dat het de maximale inzet passend bij de muziek is. Ik ben een perfectionist dus moet het ook goed zijn. Ik heb liever een perfecte pyromusical van 5 min dan een matige van 10 minuten.

Welke muziek er gebruikt gaat worden laat ik nog even als verassing. Alle muziek is uptempo en daar zit dus geen rust in. Of er wel rust in het vuurwerk zit? Dat mag je zelf invullen.

Waar haal je je inspiratie vandaan voor die spectaculaire shows?

Het bezoeken van internationale grote shows zoals bijvoorbeeld in Italië, Spanje en Duitsland. Ik heb veel shows gezien en de dingen die indruk maakte vertaal ik naar mijn eigen shows. Ik ben liefhebber en heb de mogelijkheden. We schieten de show volledig met het schietsysteem van Cobra en beschikken over 40 modules die allen nodig zijn.

Denk / hoop je dat deze vorm van betaalde shows de vuurwerkwereld in Nederland gaat veranderen?

Nee ik denk niet dat ik dat persoonlijk ga doen. Daarvoor ben ik een te kleine speler. Dan zal je eerder het vuurwerkfestival in Scheveningen bergen zien verzetten. Misschien breng ik wel een balletje aan het rollen. We gaan het zien.

Vind je het niet spannend om zoiets te organiseren in onzekere tijden zoals nu?

Zeker wel. Ik kan uit ervaring dit soort onzekerheden gelukkig loslaten. Niet denken maar doen. Dat is natuurlijk niet altijd de beste instelling maar ik gebruik het als leidraad. Hoe kan ik dit organiseren met de huidige regels en maatregelen. Denken in mogelijkheden en niet in beperkingen.

Wat zijn doelen voor de Colorful Fireworks Events?

Het lijkt mij ontzettend gaaf om op een lokaal / onbekend vuurwerkfestival te schieten en vanuit daar verder te groeien. Schieten op een wedstrijd als Montreal zou natuurlijk ultiem zijn maar dat is voor nu echt veel te ver weg. Ik wil eerst onszelf eens bewijzen en daarmee hogerop komen.

Dit was het! Bedankt voor je bijdrage en openhartigheid Stefan. Wij zullen er zeker bij zijn op 25 september om lekker kruit te snuiven en verslag te doen voor onze volgers. Ik wil je ontzettend veel succes wensen met de organisatie.

Graag gedaan en tot dan!

Ben jij nu ook enthousiast geworden over het 10 jarig jubileum van Vuurwerkstore Holten? Bestel dan snel je kaartjes voordat het uitverkocht is via deze link: https://vuurwerk-holten.nl/tickets/