Kruitkriebels! | Pim van de Vuurwerkfederatie

Kruitkriebels! #1 | Pim van de Vuurwerkfederatie

Welkom bij onze eerste blog uit de nieuwste blogserie Kruitkriebels! in deze serie gaan we zitten met een liefhebber van vuurwerkshows en/of Nederlands consumenten vuurwerk of iemand die werkzaam is in de door ons geliefde branch. Iedereen krijgt als eerste 5 standaard vragen om te beantwoorden. Zo leer je de persoon al een beetje kennen. Uiteindelijk gaan we dieper in op zijn hobby, verhaal of werkzaamheden binnen de vuurwerkwereld. Voor de eerste Kruitkriebels! blog hebben wij niemand minder dan Pim, bekend van de Vuurwerkfederatie.

Wil jij meedoen aan kruitkriebels!? Schrijf je dan in!

Wie ben je en wat doe je?

Hey! Mijn naam is Pim Vriens, 24 jaar oud en al zo lang als ik me kan herinneren groot vuurwerkliefhebber! Je kunt mij kennen als ‘Koala’ op diverse fora, of van de vele media-interviews die ik de afgelopen jaren heb gedaan. Ik ben sinds het begin actief bij de Vuurwerkfederatie, al jaren beheerder bij de Facebook pagina Anti Vuurwerkverbod en op de achtergrond nog bij talloze groepen aanwezig.

In het dagelijks leven ben ik aan het afstuderen voor mijn Master Communication Science aan de Universiteit Twente, en woon ik in een gezellig studentenhuis in Enschede.

Wat is je favoriete vuurwerk gerelateerde verzamelstuk?

 Leuke vraag! Ik verzamel niet echt vuurwerk, maar heb wel wat oude dingetjes liggen. Wat ik zelf erg tof vind, zijn wat producten van Haarman (uit Enschede!). Ik heb een fotootje toegevoegd, heel tof dit oude vuurwerk van zo’n 20 jaar geleden!

Folder Haarman – 1992

Wat is je favoriete stukje consumenten vuurwerk?

De Katan Grande Special natuurlijk 😉 Nee zonder gekheid, er is zo veel moois op de markt! Ik vind het leuk om alle producten te kennen en herkennen, mensen noemen mij ook wel een wandelende catalogus… De mooiste consumentenproducten zijn mijns inziens: Fire Festival – Poema, Thunderstorm – Eurostar, Return of the Phoenix – Wolff, Splitting Red – WECO, en op het moment ben ik helemaal verliefd op de Tokyokido van Lesli. Natuurlijk is Funke ook top, maar hier heb ik (nog) niets van geschoten. Allicht als je de vraag volgend jaar nog eens stelt dat ik andere antwoorden geef ?

Wat is de mooiste show die je ooit gezien hebt?

Ik ben bij niet zo veel shows geweest! Fallas en bijvoorbeeld Japantag staan al jaren hoog op de bucketlist! Als ik dan toch een mooiste show moet noemen, ga ik denk ik voor de afsluiting van de demo van Toschpyro in Osnabrück van een paar jaar geleden. Je stond in een oude steengroeve (dat was het eerste jaar dat ze daar schoten), en de groot caliber shells vlogen letterlijk over je heen! Heerlijke show was dat, ik meen 2014 of 2015.

Wat betekenen kruitkriebels voor jou?

De hobby van het vuurwerk heb je het hele jaar! Het is zo veel meer dan alleen het lontje aansteken! Denk aan filmpjes kijken, bestellingen maken – toch niet bestellen – toch weer aanpassen – nog steeds niet bestellen – en dan toch bestellen, folders kijken, showrooms bezoeken, shows bezoeken, nieuwigheidjes checken en via fora en social media met medeliefhebbers in contact zijn. Dat is waar de hobby uit bestaat!

Specifiek kruitkriebels, dat is toch wel het moment nadat er weer een bestelling is geplaatst. Wanneer in het jaar maakt niet uit, het voldane gevoel als je de bevestiging in je mail hebt. Geweldig!

Dieptevragen Kruitkriebels!

Bij de 5 standaard vragen hierboven leren we elke Kruitkriebels! kandidaat beter kennen. Zo hebben we ook al veel geleerd van Pim en zijn bezigheden. Hoogste tijd om eens met Pim wat meer de diepte in te duiken over zijn vuurwerkhobby.

Je verteld dat je actief bent bij de Vuurwerkfederatie, wat doen zij eigenlijk?

De Vuurwerkfederatie is een groep vuurwerkliefhebbers die zich inzetten vóór behoud van de vuurwerk traditie. Wij hebben geen commercieel belang behalve dat we graag ons geld uitgeven aan vuurwerk ? De afgelopen jaren hebben we keihard gewerkt om vuurwerk positief in de aandacht te brengen, met ludieke acties en inspanningen op politiek en media-niveau. Denk aan de vuurwerkblije zones, het meldpunt ik-ervaar-geen-overlast (als reactie op het vuurwerkmeldpunt) en een demonstratie op het malieveld waar we een Cobra 8 hebben afgestoken. Na een verbod ivm de pandemie zetten we ons dit jaar in om de sfeer en emotie omtrent vuurwerk en oud&nieuw te promoten. Want iedereen die stiekem toch een potje heeft afgestoken, zal herkennen dat er heel veel mensen toch plezier beleefden aan vuurwerk dit jaar!

Daarnaast zijn wij een verbindende factor. We werken nauw samen met alle groepen en partijen om zo samen één beeld uit te dragen. En we betrekken de liefhebbers hier natuurlijk ook bij!

Je bent gedreven en wilt de vuurwerktraditie kosten wat kost in stand houden. Mooi om te horen maar waar haal je al die energie en tijd vandaan?

Hahahaha. De groepen waar ik me voor inzet zijn allemaal vrijwillig. Dat betekent dat alle inzet puur uit eigen tijd en energie komt. En ik vind het zo’n belangrijk onderwerp, dat ik er graag tijd voor vrij maak. Mocht er dan uiteindelijk toch een verbod komen, dan weet ik voor mezelf dat ik er in ieder geval alles aan gedaan heb dit uit te rekken of te voorkomen. Zou jij nog rustig kunnen blijven als je je niet volledig daarvoor in zou hebben gezet?

Maar ik moet zeggen dat het soms wel wat té veel tijd kost. Tentamens in november en december betekenden voor mij standaard een herkansing eind januari, want dat wilde hier nog wel eens onder lijden….

Wat zou jij nog graag willen bereiken met al je bezigheden?

Het doel is natuurlijk om een verbod van tafel te krijgen! Dat men inziet dat de problemen omtrent vuurwerk en de jaarwisseling niet bij het afsteken van consumentenvuurwerk ligt, maar bij illegaal vuurwerk en foutief gedrag. Het zou mooi zijn als meer belangrijke partijen, zoals media en politiek, dit overnemen en er een soort draaiing komt in de gehele discussie. Dat zou het ultieme doel zijn; de hetze tegen consumentenvuurwerk minimaal, en de erkenning dat het probleem elders ligt. En volgens mij zijn we redelijk bezig te voor elkaar te krijgen!

Hoe zou jij de ‘normale’ liefhebber willen aansporen te vechten voor onze traditie?

Absoluut! Zou jij rustig kunnen slapen als er een verbod komt en je hebt hier niets tegen gedaan? Natuurlijk verwacht ik niet dat je alle vrije momenten hier voor opoffert, maar denk eens na wat je wel kunt doen! Neem eens contact op met lokale media of politiek. Of ga voorlichtingen geven over veilig vuurwerk op lokale basisscholen. Begin eens met het nieuws volgen, ga de discussie of het gesprek aan met tegenstanders.

Met de Federatie gaan we voor iedereen die dit jaar zich wilt gaan inzetten, wat handvatten maken. Factsheets met feiten, die kunnen worden gebruikt in de discussie. En mocht je hier over mee willen denken, aarzel dan niet om contact op te nemen met de Vuurwerkfederatie.

Over je favoriete verzamelstuk, je bent als 24 jarig nog een vrij jonge liefhebber, wat zorgt er dan voor dat zo’n oudere producten je trekken?

Wat me het meeste trekt is de rijke vuurwerkgeschiedenis die Enschede heeft. Ik woon hier nu een paar jaar, en ik merk het overal om me heen. Maar als je dan in de geschiedenis gaat kijken, met natuurlijk SE Fireworks, met Klaas Haarman, ja dan is het wel tof om daar fysieke aandenkens aan te hebben 🙂

Staat er nog een specifiek verzamelstuk of product dat je graag ooit zou willen bemachtigen?

Ik hoop ooit nog eens een foldertje van de jaren 50-60-70 te bemachtigen. Dat is toch weer een stap extra terug in de tijd! En geeft goed weer hoe lang wij onze prachtige traditie al vieren!

Fallas Valencia staat hoog op je lijstje. Een zeer bekend vuurwerk festival in Spanje. Wat zijn je verwachtingen van zo’n festival?

Ik ken veel mensen die hier geweest zijn, en wat ik daar van hoor is dat het vooral fantastisch is! De combinatie van shows overdag en ’s nachts is echt top! En echt verwachtingen? Ik denk dat je er het beste met een half plan heen kan gaan en het over je heen laten komen. Proberen zo veel mogelijk te zien, te ervaren. Shows kijken, mensen leren kennen, een beetje zelf stoken… Het hele plaatje!

Veel mensen onderschatten de enorm brede hobby dat ‘vuurwerk’ eigenlijk is. Je zegt zelf al het is meer dan alleen het lontje aansteken. Je hebt het over showrooms en demo’s bezoeken. Hoe ziet voor jou een perfecte showroom en demo uit?

Oeh dat is een goede vraag. Een perfecte showroom is gezellig en nodigt uit om overal urenlang naar te staan kijken! Hierbij kunnen dummies, video schermen en folders natuurlijk niet ontbreken.

Een demo wordt gemaakt door de producten die geschoten worden, maar ook door de afsluitende finale en de mensen die er aanwezig zijn. Het leukste is om samen met andere liefhebbers lekker te kunnen ouwehoeren over vuurwerk, en plannen te maken voor oud en nieuw.

Via fora en sociale media in contact zijn met liefhebbers. Wat van die 2 heeft jou voorkeur en wat zijn dan precies de voordelen?

Beide! Je leert via fora echt gemakkelijk veel mensen kennen! Zeker via de chatfunctie of PB’s kun je op een leuke manier met mensen in contact komen. Uiteindelijk ga je samen brainstormen over producten, spreek je af bij een show of demo, of zet je een cat1 meeting op! Maar het blijven praten over vuurwerk vind ik het leukste.

Natuurlijk is sociale media ook handig. Ik zit in verschillende Whatsapp groepen, spreek mensen via Facebook en er is zelfs een heuse Discord server met vuurwerkfreaks. Daar leer je mensen goed kennen, ook buiten het vuurwerk om. En het blijft tof om te zien dat er 1 gemeenschappelijke hobby is: Vuurwerk!

Zijn er nog verbeterpunten voor de diverse vuurwerk fora en/of sociale media (groepen?)

Hmm, dat denk ik niet! Het is super gezellig zo als het nu is. Ik vind vuurwerkklok een heel goede toevoeging aan het scala vuurwerkgerelateerde sites. Het maakt het makkelijk om samen naar vuurwerkshows te gaan, dat zijn de evenementen die ons verbindt. Eigenlijk is het afsteken maar individueel. Je koopt zelf je vuurwerk, steekt zelf het lontje aan. En omdat vuurwerk maar zo beperkt is toegestaan, zul je weinig groepen zien die samen vuurwerk afsteken. Daarom moeten we het maar van de tijd door het jaar heen hebben, in de vorm van shows en demo’s. Dit overzichtelijk houden is dus des te belangrijker voor het sociale aspect van onze hobby.

Kruitkriebels voel jij vooral wanneer je een bestelling geplaatst hebt, hoeveel bestelling doe je zo gemiddeld per jaar schat je?

Oei dat is een moeilijke vraag… Dat wisselt best wel! De ene keer gaat het in een wat grotere bestelling, maar soms kan ik ook precies die ene cake of die ene aanbieding bestellen. Ik gok dat ik zo’n 10 afhaalformuliertjes uitprint elk jaar? Ik probeer elk jaar een nieuwe winkel erbij te pakken, en wat ik zei, soms hebben winkels meerdere bestellingen. Dit jaar zijn we in ieder geval al goed op weg die 10 afhaalpapiertjes weer aan te tikken! ?

Pim, bedankt voor je openhartigheid! Je bijdrage in de vuurwerkwereld wordt door ontzettend veel mensen gewaardeerd. Je hebt je de afgelopen jaren zeer goed op de kaart gezet als liefhebber en gezicht van onze traditie. Daar willen wij jou ook graag voor bedanken. Is er nog iets dat jij kwijt wilt tegen de volgers en lezers van Vuurwerkklok?

Dank voor dit interview! Vergeet niet dat het sociale aspect onze hobby leuk maakt! Aarzel dus niet om mensen een berichtje te doen, dat is zo leuk! Ik hoop jullie eens op een show of demo te ontmoeten!

 

|Heb jij een leuk verhaal en wil je ook meedoen aan kruitkriebels? Schrijf je dan nu in!